Steden van Nederland

Hier komt een lijst van steden die onderverdeeld zijn in belangrijkheid en doelmatigheid. Let op, het zijn geen gemeentes maar plaatsen in bepaalde gemeente. Steden met grote hoofdletters zijn de belangrijkste en zo verder afbouwend. Steden worden gerangschikt in klasse. Klasse EAA betekent superdoelen die op snelwegen worden aangegeven. A1, A2, B1, B2, B3 en C zijn in belangrijkheid afnemend.

EAA

De grootste steden boven 500.000 inwoners in Nederland die als superdoelen worden geklassifeert en bijne in het gehele land worden bewijzerd op snelwegen, maar ook qua aantrekkelijkheid en bestuurlijke invloeden op hun omgeving alsmede het stedelijk netwerk in OV en andere infrastructuur en ook de voorzieningen in basis behoeften.

Amsterdam1

AMSTERDAM

ROTTERDAM

1A

De grootste steden boven 200.000 inwoners in Nederland die als aantrekkelijkheid en bestuurlijke invloeden op hun omgeving alsmede het stedelijk netwerk in OV en andere infrastructuur en ook de voorzieningen in basis behoeften.

Den Haag1.jpg

DEN HAAG

UTRECHT

EINDHOVEN

TILBURG

ALMERE

2A

Steden in Nederland die als aantrekkelijkheid en bestuurlijke invloeden op hun omgeving alsmede het stedelijk netwerk in OV en andere infrastructuur en ook de voorzieningen in basis behoeften, maar met minder voorzieningen in belangrijkheid van 1A steden.

Den Bosch.jpg

GRONINGEN

s-HERTOGENBOSCH

LEIDEN

NIJMEGEN

ARNHEM

APELDOORN

ZWOLLE

ENSCHEDE

HENGELO

MAASTRICHT

EMMEN

DELFT

AMERSFOORT

LEEUWARDEN

VENLO

ZOETEMEER

SCHIEDAM

ZAANDAM

ALKMAAR

HAARLEM

HEERLEN

AMSTELVEEN

BREDA

DORDRECHT

1B

Steden in Nederland die als aantrekkelijkheid en bestuurlijke invloeden op hun omgeving alsmede het stedelijk netwerk in OV en andere infrastructuur en ook de voorzieningen in basis behoeften, maar met minder voorzieningen in belangrijkheid van 2A steden.

uden_kerk

ASSEN

HOORN

DEN HELDER

ALPHEN a/d RIJN

TIEL

LELYSTAD

ALMELO

SITTARD

WEERT

VEGHEL

ROOSENDAAL

HELMOND

BERGEN OP ZOOM

ROERMOND

GOUDA

UDEN

VLAARDINGEN

DIEMEN

PURMEREND

MEPPEL

DEVENTER

ZUPHEN

VLISSINGEN

MIDDELBURG

EDE

VEENENDAAL

GORICHEM

HARDEWIJK

2B

Plaatsen in Nederland die als aantrekkelijkheid en bestuurlijke invloeden op hun omgeving alsmede het stedelijk netwerk in OV en andere infrastructuur en ook de voorzieningen in basis behoeften, maar met minder voorzieningen in belangrijkheid van 1B steden. Het zijn meestal wel stedelijke plaatsen of gebieden maar niet met alle voorzieningen voorzien. (Als voorbeeld Oss die geen ziekenhuis binnen haar gemeente grenzen heeft en dus de inwoners zijn aangewezen in Uden of s-Hertogenbosch aanwezige ziekenhuizen. Ook het OV is beperkt alhoewel er wel treinen rijden en stoppen in Oss.)

Watertoren_Oss

Oosterhout
Goes
Geldrop
Veldhoven
Heemstede
Velp
Harlingen
Haren
Oldenzaal
Oss
Spijkenisse
Ridderkerk
Vught
Waalwijk
Zaltbommel
Deurne
Beverwijk
Zierikzee
Valkenswaard
Cuijk
Wijchen
Geleen
Grave
Edam
Volendam

 

 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.